8 Mayıs 2012 Salı

JENERATÖR NEDİR NASIL KULLANILIR ve KULLANIM ALANLARI NERELERDİR?

JENERATÖR NEDİR?

Jeneratörler, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren genellikle elektromanyetik endüksiyon kullanan bir cihazdır. Tam tersi olan elektrik enerjisinin mekanik enerjisiye çevrilmesine yarayan motorlarla oldukça fazla benzerlik gösterirler. Jeneratörler içerisinde, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren bataryalar, ısı enerjisini elektrik enerjisine çeviren termoelektik jeneratörler ve ışık enerjisini de elektrik enerjisine çeviren fotoelektrik hücreler bulunur.

Sanılanın aksine, jeneratörlerin oldukça basit bir çalışma şekli vardır. Elektrik motoru gibi çalışır ancak tersine çalışır. Önemli olan nokta, eksenin dönme hızının, akımın büyüklüğünü etkilemesidir. Bu da verimin artırılmasını sağlar.
JENERATÖR NASIL ÇALIŞIR?

Mekanik enerji kaynakları, rüzgar, güneş, güneş enerjisi, sıkıştırılmış hava vb.dir. Ya da ilk hareketi veren su türbini, buhar türbini, içten yanmalı motor veya gaz türbini gibi aletlerdir. Jeneratörün dönme hareketini gerçekleştirmesini bu kaynaklar sağlar. Bu sistemler günümüzde elektrik enerjisi üretmenin en etkili yolu haline gelmiştir. Jeneratörlerin bu yapısından dolayı tüm şehir şebekesini destekleyecek elektrik enerjisi üretmesi mümkündür. Ayrıca jeneratör kullanımı na ihtiyaç duyulan diğer yerler; elektriğin sık kesildiği, elektrik enerjisinin bulunmadığı, baz istasyonları ve sürekli elektrik enerjisi gerektiren hastane gibi yerlerdir.
Jeneratörle çalıştırmayı düşündüğünüz alet ve cihazların bir listesini yapın. Bu cihaz ve aletlerin kaç watt ile çalıştığını tespit edip toplayın.
Bazı ev elektrikli ev aletlerinin yaklaşık ihtiyacı : (Kendinizinkini kontrol edin, cihazların değeri değişkendir, aşağıda yaklaşık değerler yazılmıştır.)
• Buzdolabı: ilk açılış 2.200 watt. sürekli çalışma 800 watt
• Mikrodalga fırın: ilk açılış 800 watt. sürekli çalışma 625 watt
• Radyo 50 watt ile 200 watt arası.
• Televizyon: ilk açılış 1000 watt sürekli çalışma 300-500 watt
• Bilgisayar: 500-600 watt
• Kombi: 500 watt
• Çamaşır makinası: normal çalışma 800 watt. sıkmada 2500 watt. (modeline göre değişkendir.)
• Elektrik süpürgesi: 1600-200 watt (gücüne göre değişir.)
• Şaç kurutma makinası: 1600-200 watt (gücüne göre değişir.)
    Jeneratörü alırken hesaplamada her cihazınız için 100-200 watt fazla hesaplayın. Jeneratör fiyatlarını araştırıken bu cihazların ihtiyacı olan watt'ı karşılaştırma ölçütü olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca doğru fiyat karşılaştırması için cihazın benzinli mi, yoksa dizel mi olduğunu da sormayı unutmayın. Benzinli cihazlar genellikle daha ucuzdur.
ÖNEMLİ DETAYLAR
• Benzinli jeneratörler dizel jeneratörlerden yaklaşık 2 kat daha uzun ömürlüdür ve daha az ses ve atık gaz çıkarırlar.
• Bazı cihazlar özellikle motorlu cihazlar ilk çalıştırmada 3 kat daha fazla güç tüketirler.
• Kullanım sıklığına göre jeneratörlerin benzin veya mazot filtrelerinin değiştirilmesi gerekir. Mazot filtresi daha çabuk kirlenir. Sürekli kullanılan cihazlada 6 ay da bir filtre değişimi yapılabilir.
• 1 KW 1000 watt a eşittir yani cihazlarınızın ihtiyacı 5.500 watt ise 5,5 KW lık bir jeneratör almalısınız.
• 5 KW lık bir jeneratör saatte yaklaşık 1,9 litre yakıt tüketir. Benzinli veya dizel makinalarda yakıt tüketimi neredeyse aynıdır.

JENERATÖR KULLANIMINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Jeneratörün kullanıldığı oda yangına en az 1.5 saat dayanıklı olmalıdır ve olası bir yangın halinde yangından kaçış yolunu engellemeyecek şekilde konumlandırılmalıdır.

Jeneratör kullanımı nda bir jeneratörün regülasyon giriş gerilimindeki değişimleri kontrol edilmelidir. Gerilim kararlılığı ölçülmelidir (çıkış geriliminin değişen şartlar altında sabit kalma özelliği).

Çıkıştaki yüklerin değişmesine rağmen gerilimin sabit kalmasını sağlamalıdır. Ani yüke karşı regülasyon sağlayarak frekans kararlılığı sağlaması beklenmelidir. Aşırı yük ve kısa devrelere karşı koruma sağlamalı ve arızalanmamalıdır. Enerji kayıpları oldukça az olmalı, yüksek verimle çalışmalıdır. Ayrıca sarkmalara (kısa süreli gerilim düşüklüğü), kesintilere, yükseltmelere ve darbelere karşı dayanıklı olmalıdır.

http://hirdavatevi.net/category/173-jenerator.aspx 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder