31 Mayıs 2012 Perşembe

AKILLI MATKAPLAR VE AKSESUARLARI

Matkap ların birçok farklı çeşidi vardır. Bazıları manuel olarak çalışır, bazıları elektrikli yada sıkıştırılmış havanın hareket ettirmesiyle çalışır. Farklı büyüklükte uçları mevcut olan matkaplar her türlü zemin üzerinde istenen ebatlarda delik açabilir. Matkaplar takım çeliğinden veya ısıya daha dayanıklı olan yüksek hız çeliğinden yapılırlar.

MATKAP ÇEŞİTLERİ

Farklı amaçlar için kullanılan birçok akıllı matkap ve aksesuarları vardır. Bunlardan bazıları:
Sağ ve sol helis matkapları (sağa ve sola dönerek kesen, özel kullanım amaçlı matkaplardır. Delme işlemi sırasında sıkışmayı önleyen bir özelliği vardır.)
Helis oluklu matkaplar ın farklı kesme açıları vardır bunlar: uç açısı, uç kenar açısı, boşluk açısı, kama açısı, talaş açısıdır.
Düz ve konik saplı matkap lar (düz saplı matkaplar: mandrene ile mile bağlanır, konik saplı matkaplar ise mors kovanı ile mile bağlanır.)
Dövme matkaplar (dövme matkapların uçları 90-100 derecelik açılarla bilenir,
Havşa matkapları (delinmiş olan boşluklara silindir şeklinde yuvalar açmak için kullanılır. Kullanım amacına göre farklı açılara sahiptir.)
Punta matkapları (tornalanan yüzeye punta ucunu oturtmak için kullanılırlar.),
Muylu matkapları (derin delikleri eksende delmek için kullanılır.)
Darbeli Matkap ve Şarjlı Matkapları da bu grupta gösterebiliriz. 

AKILLI MATKAPLAR

Önceden belirlenmiş istenilen ölçülerde standart delikler oluşturabilmek için kullanılırlar. Akıllı matkaplar, delik çapları ve koordinatları önceden belirlendikten ve matkaba tanımlandıktan sonra, istenen bir yüzeye tanımlanan derinlikte deliği delerler. Deliklerin hepsi aynı ebatlara sahipse matkap ucu kullanılabilir. Yada öncelikle aynı ebatlı deliklerin tamamı delinir, daha sonra matkap ucu değiştirilir. 

MATKAP AKSESUARLARI

Matkap aksesuarları arasında matkap pompaları vardır. Kendiliğinden motorlu olmayan bu pompalar, ancak matkap yardımıyla çalışır. Matkap pompalarının kullanım amaçları, sıvıların pompalanıp bir yerden başka bir yere taşınmasını sağlamaktır. Evlerde kullanımı için tasarlanmıştır, ağır işlerde kullanılması uygun değildir. Kullanımı oldukça basit olan matkap pompaları, matkaba bağlandıktan sonra çalıştırılır, böylelikle sıvı aktarımı sağlanacaktır.
Elmas matkap uçları ile tüm sert ve zorlu (sertlik derecesi 8 e kadar olanlar) materyaller kolaylıkla delinebilir. Bu elmas uçlar, taşlar, granitler, seramikleri kolaylıkla delebilir. Ayrıca ağaç matkap uçları, metal matkap uçları, cam-fayans matkap uçları, granit matkap uçları, beton matkap uçları ve taş matkap uçları da akıllı matkap aksesuarları olarak mevcuttur. Bu uçlar çeşitli çap ve boyutlarda olabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder