31 Mayıs 2012 Perşembe

Karot Makinalarının kullanım alanları, Amaçları ve Çeşitleri

Karot makinalarının temek kullanım alanı ve amacı, güçlendirilmiş beton , tuğla gibi inşaat malzemeleri içerisinden su, yakıt, havalandırma, iletişim hattı boruları gibi çeşitli yapı unsurlarının geçirilebilmesine imkan sağlayacak deliklerin açılması işlerdir matkapların temel kullanım alanı ve amacı , metal ve ahşap yüzeylerde delik açma işleridir.

 
Bu işlemler elektropnomatik delici veya delici kırıcı aletlerle de belli ölçülerde yapılabilir. Ancak bu tip aletler 52 mm’den geniş ve 300-400 mm derinliğinde deliklerin açılması için uygun değildir.
Karot Makinaları, kullanım şekillerine bağlı olarak 2 gruba ayrılır.
 
Portatif makinalar
Sabit makinalar
 
Portatif Makinalar, 70mm (2. viteste) 130mm (1.viteste) arasındaki deliklerin , ıslak veya kuru olarak açılması için kullanılırlar. Duvarlarda EL’de yatay olarak kullanılabilecek tutamaklara sahip modellerdir. Gerektiğinde taşıyıcı stand kullanılarak yatay veya düşey kullanımda , sabirlenerek de kullanılabilirler. Makina üzerinde monteli hortum bağlantı adaptörleri sayesinde sulu delme işlemleri de gerçekleştirilebilir. Karot ucu bağlantı milleri M18 dişli değerine sahiptir. Düşük çaplı Karot uçları adaptör ile bağlanabilir.
 
Sabit Makinalar, 60mm (3. Viteste) 100mm (2.viteste) 230mmb (1.viteste) arasındaki deliklerin, ıslak olarak açılması için kullanılırlar. Yapıları gereği taşıyıcı stand ile kullanılmaları gerekir. Sulu Kesim işlemi için gerekli olan bağlantı adaptörü, makina üzerinde yer alır. Karot ucu bağlantı milleri, 1-1/4” dişli değerine sahiptir. Karot Uçları kullanımı için dişli değerini düşürecek adaptör kullanılması gerekir.
 
Her iki grup Karot Makinaları’nın kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır.
 
Şöyleki;
  • Karot makinaları, demirli betonları delebilecek makinalardır. Bu özelliklerinin en verimli şekilde kullanılabilmesi için sulu kesim yapılması gereklidir. Bu sayede, hem delici uçta yer alan elmasların aşırı ısınması hem de karot makinasının dişli takımı ve motorunun zorlanması önlenir.
  • Karot makinaları üzerinde hız ayarı seçenekleri mevcuttur. Geniş ve/veya derin deliklerin açılması sırasında düşük debir hızlarının kullanılması gerekir. Bu sayede , karot makinasının dişli takımı ve motorunun yaşam ömrü uzatılabilir.
  • Tüm karot makinalarının elektrik kabloları üzerinde yer alan akım koruma devresi, elektrik kesintileri sonrasında makinanın kendiliğinden çalışmasını önleyerek makina ve kullanıcının zarar görmesini engeller. Uzatma kablosunun kullanımını gerektiren durumlarda kablonun herhangi bir engele takılıp elektrik kaçağı durumunun oluşması önlenmelidir. Kablo boyu uzadıkça akım değeri düşeceği için karot makinasının devri düşecek ve soğutucu fan yavaşlayacaktır. Bu durum makinanın vaktinden önce ısınmasına sebebiyet verir.
  • Karot makinası eğer tezgah ile birlikte kullanılacak ise tezgah mutlaka dübel ve saplama veya vakum pompa ile tezgah altındaki hava emilerek sabitlenmelidir.
Karot Makinesi satın almak için tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder