31 Mayıs 2012 Perşembe

TAŞLAMALAR NASIL ve NEREDE KULLANILIR ? GÖNYE KESME MAKİNESİ NEDİR ve NASIL KULLANILIR ?

Taşlamalar, kesim, taşlama ve parlatma için kullanılan elektrikli el aletlerindendir. Su kullanmadan metal ve taş malzemelerin yüzeyini hafif taşlamak, çapaklarını almak ve kesmek için üretilmiştir. Taşlama el aletleri elektrikle, petrolle veya sıkıştırılmış hava ile çalışırlar. Rotasyon halinde çalışan bu aletlerde ayrıca bir baskı uygulamanıza gerek kalmadan çok hızlı dönen taşlama diskinin hızıyla taşlama görevini görülür. Rotasyon hızı, 115 mm çapındaki bir diskte, 12.000 atması şeklindedir. Bu rakamlar rotasyon hızının ne kadar fazla olduğunu, böylece taş metal ve granit gibi en sert materyallerin bile işlenebildiğini göstermektedir. Diskin zarar görmemesi için çatlamayı önlemek amaçlı bir doku ile kaplanır ve reçine bileşimi sayesinde esnek hale getirilmiştir.

Taşlamalar ve gönye kesmeler , metal işçiliğinde ve inşaatlarda kullanılır genel olarak. Ayrıca kurtarma operasyonlarında da kullanılır. Atölyelerde, araba tamirhanelerinde ve servis garajlarında bulunur bu aletler. Bu aleti satın alırken, yapacağınız işe en uygun olanını ve en kaliteli olanını almaya gayret etmelisiniz. Taşlama aleti satın alırken dikkat etmeniz gereken önceliklerden birisi de disk büyüklüğü ve motorun ne kadar güçlü olduğu olmalıdır. Çoğunlukla, disk büyüdükçe aletin gücü de artırılır. 

Genel disk büyüklükleri 102, 114, 127, 152, 178, 229 mm dir.
Hava basıncıyla çalışan taşlama aletlerinin diskleri oldukça küçüktür. Bu yüzden bu aletler daha hafif işler için daha dikkat gerektiren işler için kullanılmaktadır. Hava basınçlı taşlamaların küçük disklerle güçlü çalışması mümkünken, elektrikli taşlama aletlerinde bu pek mümkün değildir. Bu yüzden elektrikli olanlar daha büyük ve daha ağır işlerde kullanılır.


GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Taşlamalarda ve Gönye Kesme Aletlerinin kullanımında güvenlik önlemlerine dikkat edilmesi, iş kazalarını önlemek için oldukça gereklidir. Dikkat edilmeden kullanılan aletlerinn oldukça hızlı dönen disklerinin elimize gelmesi halinde, büyük yaralanmalara neden olacağını bilmeliyiz. Bu yüzden uygun güvenlik kıyafetlerinin giyilmesi , taşlama tezgahı ve aksesuarlarının kullanılması şarttır. Bunlardan bazıları; güvenlik gözlükleri, kalın deri eldivenler, sesi engelleyen kulaklıklar, yüz maskesi vb.dir. Çalıştığımız alanın düzenli ve yeterli aydınlatılmış olması temiz olması gereklidir. Patlamaya neden olabilecek sıvıların veya gazların olduğu ortamlarda çalışılmamalıdır. Çalışırken dikkatinizi dağıtabilecek kişiler ortamdan uzak tutulmalıdır.

GÖNYE KESME MAKİNASI

Gönye testereleri kullanımı, malzemenin sabit, gönye testerenin yukarıdan aşağıya indirilerek daire bıçağıyla malzemeyi kesmesi şeklide olur. Hassas ve dikkat gerektiren işler için kullanılır. Yukarıdan indirildiği gibi, yana da yatırma şeklinde kullanılabilir. İnce el işçiliği gereken işlerde bu testere kullanılabilir. Aynı açılı birçok kesim elde etmek için gönye testereler kullanılır. Duvar ve tavanın ahşap kaplamasında kullanılabilir.
olmadan aleti kullanmamalı, başlık, toz maskesi, kulaklık ve güvenlik eldivenleri kullanmalısınız. Testere çalışırken çok yaklaşmamalısınız. Testere bıçakları deforme olmuş ise değiştirmelisiniz. Kesim yapacağınız malzeme üzerinde çivi gibi başka cisimler varsa kesmeden once mutlaka çıkarmalısınız.

2 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. http://teknikyaz.com/2015/12/organizasyon-semasi.html
    http://teknikyaz.com/2015/12/freze-cakisi.html
    http://teknikyaz.com/2015/12/udrill-nedir.html
    http://teknikyaz.com/2015/12/punta-nedir.html
    http://teknikyaz.com/2015/12/asindirici-taslar.html
    http://teknikyaz.com/2015/12/pafta-nedir.html
    http://teknikyaz.com/2015/12/kilavuz-nedir.html
    http://teknikyaz.com/2015/12/mengene.html
    http://teknikyaz.com/2015/12/matkap-ucu.html
    http://teknikyaz.com/2015/12/saplama.html
    http://teknikyaz.com/2015/12/tornavida-nedir.html

    YanıtlaSil